Mam słabość do słodyczy. Działają na mnie kojąco. Co prawda później pojawiają się też kobiece wyrzuty, ale staram się im zaradzić. Jak? Usypiam ego (w zasadzie superego) na dwa sposoby:
1. Przygotowuję słodycze samodzielnie zamiast kupić gotowe ciasto.
2. Do słodkości dodaję coś zdrowego.
Tak oto dziś na stole zagościły ciasteczka z białą czekoladą, żurawiną i płatkami owsianymi – samo zdrowie własnej produkcji :)
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego masła
75g ciemnego cukru trzcinowego
100g cukru*
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75g suszonej żurawiny
100g białej czekolady
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W osobnym naczyniu zmiksuj masło i cukier. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Następnie połącz suche składniki i mokre, dodaj żurawinę oraz startą na tarce białą czekoladę (najlepsze będą grube oczka). Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe ciasto wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut.
Uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję widelcem, żeby ciastko było płaskie.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).
* Ciastka wychodzą dość słodkie, więc wedle upodobań zmniejsz porcję cukru.
Smacznego!
Magda
0 komentarze:
Prześlij komentarz