Naleśniki to moje ulubione danie. Jedyny mankament, jaki mają (a w zasadzie ja mam) to brak umiejętności smażenia ich. Zawsze wyjdą jakieś za grube albo za cienkie. Dziś padło na to pierwsze, ale i tak były smaczne jak zawsze :)
Co będzie potrzebne:
300 g mąki
250 ml mleka
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
4 jajka
4 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
250 ml wody
250 ml wody
serek camembert
10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach
Przygotowanie:
Jajka ubij trzepaczką. Dodaj sól, pieprz, mleko, wodę – wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, tak by nie powstały grudki. Dolej stopione wcześniej masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Jajka ubij trzepaczką. Dodaj sól, pieprz, mleko, wodę – wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, tak by nie powstały grudki. Dolej stopione wcześniej masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Serek camembert i szynkę parmeńską pokrój w plastry. Wyłóż na naleśnik, a następnie całość zwiń w rulonik. Gotowe naleśniki ułóż na patelni i podgrzej z dwóch stron, aby ser mógł się rozpuścić. Podawaj z sałatą i pomidorami z sosem winegret.
Szybki przepis na sos winegret:
1 łyżeczka musztardy Dijon*
1 łyżeczka miodu*
1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
4 łyżki oliwy z oliwek
*Zamiast miodu i musztardy możesz użyć po prostu musztardy miodowej Dijon.
Smacznego!
Magda
PS. Użyte atramenty to Parker Penman Emerald, Diamine Claret i Visconti Blue.
0 komentarze:
Prześlij komentarz