• Dwie osoby. Dwie idee. Jedna pasja.

    Zeszyt z przepisami - Naleśniki z szynką parmeńską i serem camembert




    Naleśniki to moje ulubione danie. Jedyny mankament, jaki mają (a w zasadzie ja mam) to brak umiejętności smażenia ich. Zawsze wyjdą jakieś za grube albo za cienkie. Dziś padło na to pierwsze, ale i tak były  smaczne jak zawsze :)



    Co będzie potrzebne:

    300 g mąki
    250 ml mleka
    4 jajka
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    250 ml wody 
    serek camembert
    10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach

    Przygotowanie:
    Jajka ubij trzepaczką. Dodaj sól, pieprz, mleko, wodę – wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, tak by nie powstały grudki. Dolej stopione wcześniej masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.    

    Serek camembert i szynkę parmeńską pokrój w plastry. Wyłóż na naleśnik, a następnie całość zwiń w rulonik. Gotowe naleśniki ułóż na patelni i podgrzej z dwóch stron, aby ser mógł się rozpuścić. Podawaj z sałatą i pomidorami z sosem winegret.

    Szybki przepis na sos winegret:
    1 łyżeczka musztardy Dijon*
    1 łyżeczka miodu*
    1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
    4 łyżki oliwy z oliwek

    *Zamiast miodu i musztardy możesz użyć po prostu musztardy miodowej Dijon.





    Smacznego!

    Magda

    PS. Użyte atramenty to Parker Penman Emerald, Diamine Claret i Visconti Blue. 


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

     

    Pióromaniak

    Kilka słów o nas.