• Dwie osoby. Dwie idee. Jedna pasja.

    Zeszyt z przepisami: Szarlotka z budyniem



              
    Gdy wieczory robią się coraz dłuższe, a pogoda nie nastraja do długich spacerów lubię poszukać  w kuchni „luźnych” jabłek, by móc wyczarować z nich powrót do dzieciństwa. Sam zapach pieczonego ciasta już przywołuje nostalgiczne wspomnienie ciepła rodzinnego domu. Dziś mój dom pachnie szarlotką i miłością. Polecam J

    Szarlotka z budyniem


    Przepis na szarlotkę z budyniem


    Składniki (ciasto):
    • 450 g mąki pszennej,
    • 100 g cukru pudru,
    • 250 g masła,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtka,
    • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany.

    Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażarki na około 2 godziny (moje ciasto leżało jakieś 4 godziny)

    Składniki (jabłka i budyń):
    • 1-1,5 kg jabłek (antonówki byłyby najlepsze, ale w domu ich akurat nie miałam),
    • cynamon – do posypania jabłek,
    • 2 budynie waniliowe bez cukru,
    • 3 łyżki cukru,
    • 750 ml mleka,
    • cukier puder - do posypania,
    • kilka łyżek bułki tartej.

    Przygotowanie

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i umieścić w formie - ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą (żeby wchłaniała wilgoć z jabłek).

    Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wyłożyć na cieście. Posypać cynamonem (ilość zależna od upodobań smakosza).

    Budynie ugotować według przepisu wykorzystując 750 ml mleka i 3 łyżki cukru. Gorący budyń wylać na jabłka, a jabłka posypać startym ciastem z zamrażarki.

    Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Szarlotka z budyniem


    Smacznego!

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

     

    Pióromaniak

    Kilka słów o nas.