Gdy
wieczory robią się coraz dłuższe, a pogoda nie nastraja do długich spacerów
lubię poszukać w kuchni „luźnych”
jabłek, by móc wyczarować z nich powrót do dzieciństwa. Sam zapach pieczonego ciasta
już przywołuje nostalgiczne wspomnienie ciepła rodzinnego domu. Dziś mój dom
pachnie szarlotką i miłością. Polecam J
Szarlotka z budyniem |
Przepis
na szarlotkę z budyniem
Składniki
(ciasto):
- 450 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany.
Ze
składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część schłodzić w
lodówce, a drugą włożyć do zamrażarki na około 2 godziny (moje ciasto leżało jakieś
4 godziny)
Składniki
(jabłka i budyń):
- 1-1,5 kg jabłek (antonówki byłyby najlepsze, ale w domu ich akurat nie miałam),
- cynamon – do posypania jabłek,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 3 łyżki cukru,
- 750 ml mleka,
- cukier puder - do posypania,
- kilka łyżek bułki tartej.
Przygotowanie
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i umieścić w formie
- ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą (żeby wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka
obrać, pokroić w ósemki i wyłożyć na cieście. Posypać cynamonem (ilość zależna
od upodobań smakosza).
Budynie
ugotować według przepisu wykorzystując 750 ml mleka i 3 łyżki cukru. Gorący
budyń wylać na jabłka, a jabłka posypać startym ciastem z zamrażarki.
Piec
około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z budyniem |
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz