Uciekając od niewygodnego tematu oznaczeń na zakrętkach od
butelek z atramentem, przeskoczę od razu do sedna.
Śmierdząca sprawa
Czego można się spodziewać po atramencie
kryjącym się za świąteczną aurą i zapewnieniami o aromacie cynamonu z
bożonarodzeniowych pierników? Pięknego zapachu i licznych retrospekcji
minionych świąt, za każdym razem, gdy odkręci się wieczko, aby napełnić pióro.
Też tak myślałem.
Rzeczywistość okazała się jednak bolącą przeprawą przez woń
palonej opony, pylącej w pełnym słońcu byliny i zapadającego w pamięć na wieki
powiewu kurzych odchodów (kto miał styczność z kurzym nawozem, ten już wie jak
pachnie cynamon według Montblanc).
(Nie)ładny kolor
Ładny albo nie. Czekoladowy brąz z czarną nutą rzeczywiście
przywodzi na myśl świąteczne wypieki, ale nie odbiega od brązów innych
producentów. Oceńcie sami:
Montblanc Season's Greetings |
Szokujące właściwości
Kiedy testowałem świąteczny wymysł Montblanc byłem pewien, że
atrament będzie miał fatalne właściwości. Pomyliłem się. Brak osadu, nie
wysycha, nie wytrąca się zawiesina (znany problem z Montblanc White Forest), dobry przepływ. W piórze zachowuje się bez zarzutów.
Atrament (bez)cenny
Prawie 15 (słownie: piętnaście) euro za 30 (słownie:
trzydzieści) mililitrów - tyle kosztuje zapach świąt unoszący się co roku w
fabryce Montblanc.
Na koniec tabela z wynikami testu:
Na koniec tabela z wynikami testu:
Montblanc Season's Greetings
| |
Przebijanie
|
3
|
Strzępienie
|
4
|
Nasycenie
|
3
|
Przepływ
|
4
|
Cieniowanie
|
3
|
Osadzanie na stalówce
|
0
|
Czas zupełnego wyschnięcia
|
8-9 sekund
|
Skala od 0 do 5, gdzie:
0 – brak,
1 – bardzo mało (bardzo słaby),
2 – mało (słaby),
3 – umiarkowanie (umiarkowany),
4 – dużo, (dobry)
5 – bardzo dużo (bardzo dobry).
|
*Do dziś krążą plotki podważające istotę śnieżynki, sugerujące wykorzystywanie przez Montblanc (we współpracy z fermami drobiu) ptaków do znakowania swoich produktów. Producent ani nie potwierdza bulwersujących informacji, ani im nie zaprzecza. Pewnie dlatego, że jeszcze nikt go nie poprosił o zajęcie stanowiska.
Marcin
0 komentarze:
Prześlij komentarz