• Dwie osoby. Dwie idee. Jedna pasja.

    Zeszyt z przepisami: Zupa krem paprykowo-pomidorowa


    Przygotowanie tej zupy zajmuje sporo czasu. Zwykle rozkładam je na cały dzień: zakupy na bazarze, pieczenie papryki, gotowanie. Krem jest gotowy zwykle dopiero wieczorem J

    Podczas żmudnego obierania papryki czuję, że nauczenie się sztuki kaligrafii jest jeszcze w moim przypadku możliwe. Wystarczy dużo cierpliwości, aby osiągnąć zamierzony efekt (zarówno w kaligrafii jak i gotowaniu).




    Przepis na zupę krem paprykowo-pomidorową

    Składniki (porcja na 2-3 osoby)
    • 3 średnie papryki
    • 1 puszka pomidorów
    • 2 średnie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • bulion warzywny 200ml
    • szczypior

    Przygotowanie
    Papryki umyć, przekroić i oczyścić, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić odrobiną oliwy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni). Piec około 35 minut.

    Gorące papryki włożyć do foliowego woreczka i zawinąć na 10 minut. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
    Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory i paprykę. Dusić 10 minut.
    Do przygotowanego bulionu przełożyć duszone warzywa, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Można odrobinę posolić. 
    Gotową zupę zmiksować blenderem.
    Podawać ze szczypiorem i grzankami.





    Smacznego!


    Próbki pisma z zeszytu z przepisami: Sheaffer Imperial  IV (stalówka F) napełniony zielonym Visconti.



    Magda

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

     

    Pióromaniak

    Kilka słów o nas.