Podczas
żmudnego obierania papryki czuję, że nauczenie się sztuki kaligrafii jest jeszcze w moim przypadku
możliwe. Wystarczy dużo cierpliwości, aby osiągnąć zamierzony efekt (zarówno w
kaligrafii jak i gotowaniu).
Przepis na zupę krem paprykowo-pomidorową
Składniki (porcja na 2-3 osoby)
- 3 średnie papryki
- 1 puszka pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- bulion warzywny 200ml
- szczypior
Przygotowanie
Papryki umyć, przekroić i oczyścić, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić odrobiną oliwy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni). Piec około 35 minut.
Gorące papryki włożyć do foliowego woreczka i zawinąć na 10 minut. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory i paprykę. Dusić 10 minut.
Do przygotowanego bulionu przełożyć duszone warzywa, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Można odrobinę posolić.
Gotową zupę zmiksować blenderem.
Podawać ze szczypiorem i grzankami.
Podawać ze szczypiorem i grzankami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz