Zeszyt z przepisami: Szarlotka z budyniem


          
Gdy wieczory robią się coraz dłuższe, a pogoda nie nastraja do długich spacerów lubię poszukać  w kuchni „luźnych” jabłek, by móc wyczarować z nich powrót do dzieciństwa. Sam zapach pieczonego ciasta już przywołuje nostalgiczne wspomnienie ciepła rodzinnego domu. Dziś mój dom pachnie szarlotką i miłością. Polecam J

Szarlotka z budyniem


Przepis na szarlotkę z budyniem


Składniki (ciasto):
  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany.

Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażarki na około 2 godziny (moje ciasto leżało jakieś 4 godziny)

Składniki (jabłka i budyń):
  • 1-1,5 kg jabłek (antonówki byłyby najlepsze, ale w domu ich akurat nie miałam),
  • cynamon – do posypania jabłek,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 750 ml mleka,
  • cukier puder - do posypania,
  • kilka łyżek bułki tartej.

Przygotowanie

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i umieścić w formie - ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą (żeby wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wyłożyć na cieście. Posypać cynamonem (ilość zależna od upodobań smakosza).

Budynie ugotować według przepisu wykorzystując 750 ml mleka i 3 łyżki cukru. Gorący budyń wylać na jabłka, a jabłka posypać startym ciastem z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz