Zeszyt z przepisami: Ciastka z żurawiną i białą czekoladą



Mam słabość do słodyczy. Działają na mnie kojąco. Co prawda później pojawiają się też kobiece wyrzuty, ale staram się im zaradzić. Jak? Usypiam ego (w zasadzie superego) na dwa sposoby:

1. Przygotowuję słodycze samodzielnie zamiast kupić gotowe ciasto.
2. Do słodkości dodaję coś zdrowego.

Tak oto dziś na stole zagościły ciasteczka z białą czekoladą, żurawiną i płatkami owsianymi – samo zdrowie własnej produkcji  :)

Co będzie potrzebne:

150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego masła
75g ciemnego cukru trzcinowego
100g cukru*
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75g suszonej żurawiny
100g białej czekolady

Przygotowanie:

W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W osobnym naczyniu zmiksuj masło i cukier. Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Następnie połącz suche składniki i mokre, dodaj żurawinę oraz startą na tarce białą czekoladę (najlepsze będą grube oczka). Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe ciasto wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut.

Uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję widelcem, żeby ciastko było płaskie.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).

* Ciastka wychodzą dość słodkie, więc wedle upodobań zmniejsz porcję cukru.



Smacznego!

Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz